Er is iets mis met de Body/Mind verbinding

 

Body/Mind verbinding? Ik hoor te veel misverstanden, dus ik wil het er even over hebben. Over 'niet kunnen stoppen met denken' en dat die opvatting niet klopt. Of tenminste, als je het zo benadert, dan loop je als een hond je staart achterna (burn-out anyone?).

 

Beleving vs Ratio

Body/Mind verbinding gaat over je lichaam en je beleving, niet over je lichaam en je denken. Voor de duidelijkheid: 'Mind' gaat over bewustzijn en beleving. Ratio (denken, oordelen, critiseren, cognitie) is slechts een onderdeel daarvan.

Het nare is als je je denkende geest alleen maar als 'Mind' kan identificeren en je wil werken aan je bodymind verbinding vanuit dat perspectief, dat je in een doolhofje terecht komt. En dan komen uitspraken als 'ik kan niet stoppen met denken' en 'ik vind loslaten moeilijk' (herkenbaar?)

 

Meditatie of in het bos lopen

Chinese meditatie stromingen (en wellicht anderen) noemen het bewustzijn 'Mind', en dat rationele de 'monkey mind' (want die springt in het rond... herkenbaar?), ook wel big en small mind.

 

Als je wat meer ervaren bent: 'Mind' wordt ook weleens gelijk gesteld aan de waarneming van ruimte en daarin verblijven (ervaren meditators weten waar ik het over heb, dit is wat 'gevorderd' als het ware). En het is gelukkig ook simpel: ervaring/waarneming van de ruimte gebeurt als je in het bos loopt, in het gras ligt starende naar de wolken/sterren, bij de zee bent, of als je bijvoorbeeld de top van de berg bereikt en het landschap aanschouwt. Dit sluit aan, in westerse termen, op een grote verfijning van propioceptie en het kinestetische 'zintuig'. Dit heeft grote waarde voor je interne processen maar dat is een ander verhaal.

 

De subjectieve ervaring

Ik wil niet aangeven dat we het moeten zoeken in mystiek of pseudo-spirituele vaagheid. Ik houd van concreet zijn. Je kan die dingen heel praktisch benaderen en als je dat doet dan ga je zien dat er veel misverstanden zijn. Als je het vertaald naar westerse begrippen, gaat 'Mind' over beleving en bewustzijn.

 

"Je moet toch je gedachten in je lijf sturen?" heb ik ook weleens in mijn les gehoord. En toen gaf ik als antwoord: "Nee dat is iets anders. Je gedachten is een rationele functie, en dan laat je je leiden door je vastgeroeste, cultureel en opvoedingsbepaalde ideeen over wat het zou moeten zijn. Ik wil dat je snapt dat je lichaam voelen en er bewust van zijn iets anders is dan erover nadenken. Je kan wel nadenken over je hand en je hand voelen, maar dat is het ook niet, dat is een stap in de richting.

 

De maatschappij ontwijkt de directe subjectieve ervaring en geeft de voorkeur aan de dominantie van de ratio en het absolute om één of andere reden. Daar mag je over gaan contempleren zodat er een mogelijkheid gaat bestaan dat je snapt dat de directe verbinding met het lichaam gaat over bewustzijn en beleving van het lichaam.

 

Het is dus de waardevolle subjectieve ervaring, die er voor zorgt dat spontaniteit naar voren komt (het was een improvisatieles, dan is spontaan zijn essentieel), dat je gaat voelen dat je fysieke/mentale/emotionele processen allemaal elkaar direct beinvloeden (niet gescheiden zijn) en dat je gaat ervaren dat denken/oordelen/critiseren/etc een klein onderdeel is van jezelf."

 

Na een paar lessen viel het kwartje, een kwestie van herprogrammeren van gewoontes, opnieuw definieren van opvattingen, en oefenen natuurlijk.

 

Perspectief veranderen en de boel opruimen

En ik snap het dat het lastig is om een gewoonte te veranderen, of je hele perspectief op iets aan te passen. Dat wordt namelijk heel persoonlijk. Het is een kwestie van open vraagstelling en onderzoek van eigen opvattingen en gedragingen. Een reflectie en beschouwing op hoe jezelf en anderen beinvloed zijn door cultuur en opvoeding. Het is een kwestie van de juiste informatie vergaren (want er zijn dus veel misverstanden) en begeleiding krijgen. Het is een kwestie van een houding van 'ik weet het niet, ik wil het leren, ik ga dat onderzoeken wat ik aangereikt krijg' (ik leef zo elke dag) en het is ook een kwestie van gaan trainen/beoefenen, om dat perspectief te gaan ervaren.

Laten we de boel opruimen, en op een heldere manier gaan leven. Body Mind verbinding is gelijk aan je beleving die in verbinding staat met je lichaam.