Tai Chi en Chi Kung

chinees lichaams werk voor de westerse mens

 

wekelijkse les

18.30-19.30

Wijkcentrum Schadewijk

leeuwerikstraat 2

5348 xa Oss

 

 

Tai Chi is een chinese bewegingsvorm die komt uit de rijke geschiedenis van de chinese gevechtskunst. Tai Chi is over het algemeen bekend in het westen voor de grote gezondheidsvoordelen. De manier van bewegen zorgt ervoor dat mensen hun lichaam organisch en verbonden bewegen, er wordt nadruk gelegd om met volledige aandacht en zorg hierbij betrokken te zijn.

 

Holistisch

Tai Chi is een holistische benadering ten opzichte van beweging. Dat wil zeggen dat het de totale belevenis van de beweger stimuleert en voedt daarmee lichaam, emotie en de geest. Een gebalanceerde, gecenterde en geaarde manier van bewegen zorgt voor dezelfde kwaliteit van geest en emotionele gesteldheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap voor stap

Een goed gerecht is opgebouwd uit ingrediënten die zorgvuldig zijn geselecteerd en gegroeid. Door middel van een proces van koken met de juiste middelen komt er een goed gerecht op tafel.

 

Tai Chi is ook opgebouwd uit vele ingrediënten en middelen. De lessen zijn progressief, dat wil zeggen dat het stapsgewijs aangeleerd wordt. Eerst worden fundamenten gelegd waarnaar er dieperliggende aspecten ontwikkeld kunnen worden, die op hun beurt weer de basis zijn voor verdere nuancering. Die middelen zijn Tai Chi, Chi Kung, Nei Kung en meditatie oefeningen. Chi Kung zijn simpele herhalende oefeningen ter verfijning van de beweging, zodat het daarna geintegreerd kan worden in de Tai Chi. Nei Kung heeft diezelfde functie voor Chi Kung, en meditatie heeft die functie voor Nei Kung.

 

Natuurlijk bestaan

De meer ervaren beoefenaar is in staat om het lichaam in groot detail te voelen door zijn ervaring en beoefening. De belichaming van het ritme, de flow van de beweging en de kalme aandacht die hierbij komen kijken zijn een erg prettige ervaring omdat het ons terugbrengt bij ons natuurlijke bestaan.

 

Vanuit mijn 20 jarige ervaring als professioneel danser en iemand die ervaring heeft met een uitgebreid pallet aan trainingsvormen kan ik zeggen dat Tai Chi tot één van de meest effectieve en efficiente bewegingsvormen behoort. Het is geschikt voor ieder lichaam van elke leeftijd. Ook mensen met beperkingen kunnen hun voordeel doen bij Tai Chi omdat de vorm aangepast kan worden naar hun mogelijkheden.

 

Wil je meer info? Stuur me een mailtje.

 

 

Beelden van l'Art du Chi - dat is de school die ik vertegenwoordig.